He kuolivat tv-ohjelman tähden

jp0315marseille

Marseille, 2011

Ranskasta eli Argentiinasta on kantautunut tänään suru-uutisia. Kahdeksan ihmistä kuoli helikopterien yhteentörmäyksessä, heidän joukossaan kolme ranskalaista huippu-urheilijaa. He olivat kuvaamassa uutta tosi-tv-ohjelmaa. Voiko surullisempaa kohtaloa olla…

Yksi kuolleista oli 57-vuotias purjahtijalegenda Florence Arthaud. Pariisilaisen kustantajan tytär halvaantui 17-vuotiaana auto-onnettomuudessa, mutta toipui, meni naimisiin purjehtijan kanssa ja voitti lopulta vuonna 1990 Route de Rhum (”rommireitti”) -yksinpurjehduksen. Hänen lempinimensä oli la petite fiancée de l’Atlantique eli Atlantin pikku morsian.

Päivän kuva on Marseillesta, missä Arthaud asui meren rannalla. Hänet esiteltiin vastikään (uusintana tosin) meriaiheisessa matkaohjelmassa Thalassa, ja ensi perjantain ohjelma on omistettu Arthaud’n muistoksi. Puolentoista tunnin pituisen jakson voi katsoa myös netissä täällä.

Noin muuten, huomatkaa kuvan taivas. Kuva on arkistoista ja otettu vuonna 2011. Katsoin samalla kaikki Marseillen kuvani tuolta ajalta ja todellakin: ei yhtä ainutta kemikaalivanaa, ei yhtä ainutta keinotekoista pilveä, eikä myöskään valkoista, hopean maitomaista harsoa taivasta peittämässä. Päinvastoin: taivas on kirkkaan sininen. Muutamaa vuotta myöhemmin otetuissa kuvissa taivas on muuttunut radikaalisti.

Ranskaa päivästä päivään: purjehtija – un navigateur (lausutaan ”navigatör”) / une navigatrice (lausutaan ”navigatris”)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s