Jouluseimi ja minne sen saa rakentaa

ma1214jouluseimiJouluseimi taitaa olla sitä ranskalaista joulutunnelmaa aidoimmillaan. Ei hössötystä, ei tekopirteitä joululauluja… Vaan kirkon hiljaisuus… kaupungintalon aula… turisti-infon tilat… ja seimimaailma, josta kukin voi tehdä haluamansalaisen. Provencessa jouluseimeen kuuluu koko ympäröivä maalaismaisema asukkaineen, kun taas pohjoisemmassa keskitytään itse asiaan. Tarkkasilmäinen huomaa, että tämä kuva on vanha. Miten niin? Koska Jeesus-lapsi laitetaan (yleensä ainakin) seimeensä vasta sitten kun hän on syntynyt, eli joulupäivänä!

Ja sitten päivän ”hullu maailma” -uutiset. Länsi-Ranskan Vendéessa kiistellään siitä, saako yleisneuvoston (Conseil général) aulaan rakentaa jouluseimeä, kuten aina ennenkin on tehty, vai ei. Ranskan vapaa-ajattelijain liiton mielestä ei, koska se on uskonnollinen tunnus valtiollisessa ja siis uskonnottomassa rakennuksessa, kun taas yleisneuvosto vastaa, että kyse on perinteistä ja kulttuurisista juurista, joita ei pidä katkaista vaikka tunnuksettomuuden (laïcité) lakia kunnioitetaankin. Peistä taitetaan yhä.

Erilaisia jouluseimiä ja laajoja jouluseimimaailmoja rakennetaan Ranskassa usein mm. kaupungintaloille, missä ne ovat suosittu nähtävyys. Jos joku sattuu olemaan Avignonin suunnalla, niin sieltä löytyy (ainakin vielä) oikein kuuluisa versio!

Ranskaa päivästä päivään: jouluseimi – une crèche de Noël (lausutaan ”kreš dö noel”) tai une crèche de la nativite

2 comments

  1. ihan pikku huomio : Conseil général on maakunnan eli departtementin ”hallitus”, toimeenpaneva elin. miten sen sitten suomeksi parhaiten sanoisi.

    1. Tuota minäkin mietin, että mikä ihme se on suomeksi… Wikipediassa se oli käännetty yleisneuvostoksi, mutta tuo departementien hallitus tosiaan kertoo tarkemmin mistä on kyse. Kiitokset lisäyksestä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s