Puuterihuoneeseen, vai…

ma070814naistenvessaTämän suorasukaisemmin ei kai voi naisten vessaan ohjata. Vaikka täytyi kyllä katsoa kaksi kertaa, että näinkö tosiaan oikein!

Ja kuitenkin, näissä vanhoissa gravyyreissä on tämäkin arkinen ja ah, niin häpeilyttävä tapahtuma saatu esitettyä hurmaavan idyllisesti, eikö totta?

Ranskaa päivästä päivään: vessa – une toilette (lausutaan ”tualet”)

2 comments

  1. Hauskaa ranskalaista huumoria! Häveliäisyyskin on suhteellinen käsitys. 220 vuotta sitten maansa ja päänsä menettänyt kuningas Ludwig XIV kuuluu rakennuttaneen Versaillen palatsiin Ranskan ensimmäisen vesiklosetin. Sitä ennen madameilla oli tapana tarpeen tullen häveliäästi kyykistyä palatsin pitkien käytävien ovien taakse isoillekin asioilleen. Noin päivittelee hovin elämää kirjeissään Orléansin herttuatar Elisabeth Charlotte (kuningas Ludwig XIV nuoremman käly). Hänen pienessä kotilinnassaan Heidelbergissä oli sentään linnan ulkomuuriin muurattu hyyskä niin kuin muistaakseni Olavinlinnassakin. 😉

    1. ”Maansa ja päänsä menettänyt” ;D No, melkein ainakin. Aurinkokuningas taisi saada pitää päänsä (monessakin asiassa), mutta kyllä hygienia on tainnut palatsissa olla aikamoista. Ei ihme, että ihmiset vähitellen saivat tarpeekseen moisista kalliiksi käyvistä pröystäilijöistä. Vaikka on Aurinkokuningas saanut paljon aikaankin, ei siinä mitään.

      Vanhat linnojen vessat ovat mielenkiintoisia paikkoja. Usein ne on piilotettu johonkin kauimmaiseen paikkaan. Ja jotenkin juuri niistä saa yhteyden meidän päiviimme… Vaatteet ja aatteet ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta ihminen on pysynyt samana.

Jätä kommentti