Kulttuuripersoona Outi Nyytäjä on poissa

Huhtikuun lopulla kuului Suomesta surullisia uutisia: kirjailija, dramaturgi ja kipakka kulttuurivaikuttaja Outi Nyytäjä oli kuollut 81 vuoden iässä.

Hämmästyksekseni Nyytäjän kuolema ohitettiin suomalaismediassa muutamalla lauseella. Miksi näin? Ehkä siksi, että Outi Nyytäjä oli napakkasanainen ja ärhäkkä yhteiskuntakriitikko. Hänen viimeisin teoksensa käsitteli menestystä ja moraalia. Moraali – kas siinä aihe, johon nyky-Suomen oikealle kalleellaan (vai: kaatumaisillaan?) oleva media ei mielellään tartu. Entä kulttuuri sitten? Siitä kertoo paljon yllä olevan kuvakaappauksen luetuimpien uutisten otsikoiden aiheet ja kirjoitustyyli.

Outi Nyytäjä puolisoineen asui suurimman osan vuodesta Ranskan Bretagnessa, kunnes terveydentilan heikentyminen pakotti hänet jäämään kokonaan Suomeen. Nyytäjän iki-ihanat ja pirullisen purevat pakinat Ranskasta on koottu kahteen kirjaan: Maailman laidalta ja Heinäpaali roihuaa. Suosittelen lämpimästi.

Ja muuten toivotan Outi Nyytäjälle kevyitä multia, jään todella kaipaamaan hänen säkenöivää älyään ja tiedon määrää, joista minäkin sain aikoinaan luennoilla nauttia.

Lisäys 5.5. No onhan Hesari sentään julkaissut Outi Nyytäjästä erittäin hienon muistokirjoituksen. Hyvä. Silti tuntuu oudolta, että amerikkalaisten poptähtien kuolemista kirjoitetaan suomalaisviestimissä päivä- ja viikkokaupalla, mutta meille ja meidän kulttuurillemme tärkeät hahmot ohitetaan pääosin parilla lauseella. Ehkä se kertoo ajastamme, missä höpöhöpö on tärkeää ja kulttuuri ”daideellista”. Vaan ehkä siihenkin vielä tulee muutos? Toivon kovasti…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s