Kysymyksiä

iseretunisieTerrori-isku. Ranskassa. Jälleen. Eiliset uutiset eivät olleet mitään mukavaa luettavaa saati kuunneltavaa. Suurin kysymys olikin miksi. Miksi tämä keskiaikainen barbaria? Miksi Kaakkois-Ranskassa, ihan Lyonin lähellä? Ja… miksi kohteena oli amerikkalainen firma, kaikkien ranskalaisten keskellä?

Mikä sitten oli tämä amerikkalainen kaasuyhtiö, jonka nämä terroristit ottivat kohteekseen? Kävin kurkistamassa.

Firman historiikistä selviää, että 40-luvulla Detroitissa Yhdysvalloissa perustettu yhtiö on ollut monessa mukana. Toisen maailmansodan aikana se toimi yhteistyössä Yhdysvaltain armeijan kanssa ja jatkoi 50-luvulla ohjus- ja avaruushankkeiden parissa. Sitten tulivat ruokakuviot, alettiin esimerkiksi jäädyttää Mac Donaldsin hampurilaispihvejä. Kaasujen rinnalle tuli jo varhaisessa vaiheessa kemikaalit sekä aluperin 60-luvulla laseraseita varten kehitetty aine, jota käytetään puolijohteissa ja jonka tärkeä tuottaja firma nykyään on. Kansainvälisille markkinoille jenkkifirma on tullut vähitellen, alunperin pikkuveli-Britannian kautta, ja ostelemalla sitten pienempiä firmoja eri puolilla maailmaa. Jossain vaiheessa se nähtävästi siis rantautui myös Ranskan Isèreen. Kaasufirmana esitelty yhtiö keskittyy nykyään myös nanomateriaaleihin ja nykyteknologiassa käytettyihin puolijohdekomponentteihin.

Joten kieltämättä ihan mielenkiintoinen kysymyshän se on, miksi terroristit – keitä he sitten olivatkaan – valitsivat kaikkien ympärillä olevien ranskalaisfirmojen sijaan juuri tämän ulkomaisomisteisen kaasuyhtiön.

Ranskaa päivästä päivään: miksi – pourquoi (lausutaan ”purkua” eli  /puʀkwa/, kuuntele ääntämys täällä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s