Ranskan unohtunut rooli talvisodassa

0315plfinlande

Place de Finlanden bussipysäkki Pariisissa lyhyen matkan päässä Eiffel-tornilta. Tosin Suomen aukio on siellä lähetystön, ei talvisodan vuoksi…

Tänään vietetään talvisodan päättymisen päivää, ja vaikka se ei näy Ranskassa, se voisi näkyä kyllä. Sillä Ranskalla oli kuin olikin osansa Suomen ja Neuvostoliiton välisessä sodassa. Sanotaan jopa, että Ranskan apu Suomelle saattoi olla ratkaiseva rauhaa solmittaessa.

Ranska lähetti Suomelle aseita, taistelukoneita ja sotamateriaalia (sekä kenttäsairaalan ja kymmenen ambulanssia naispuolisine kuljettajineen!), ja tarkoituksena oli lähettää myös taistelujoukkoja – mikä saattoi vaikuttaa Stalinin kiinnostukseen allekirjoittaa pikaisesti rauhansopimus. Ranskassa hallitus puolestaan joutui hajoamaan, kun avunanto Suomelle ei onnistunut.

Pyyteettömästi suomalaisia ystäviäänkö Ranska sitten olisi tullut auttamaan? Tuskin. Ranska halusi pysäyttää kommunistit ja pitää sodan kaukana omilta rajoiltaan, sanotaan. No, kukapa sitä sotimaan ihan huvikseen haluaisikaan… Aiheesta on joka tapauksessa kirjoitettu kirjakin.

Täältä puolestaan löytyy reippaan tunnin pituinen talvisotadokkari ranskaksi.

Ranskaa päivästä päivään: Talvisota – la Guerre d’Hiver (lausutaan ”ger d’iver” eli  /gɛʀ/ +  /ivɛʀ/)

3 comments

  1. Mistähän syystä minä kuulen tästäkin ensimmäisen kerran? Koska en asu Suomessa, saattaa olla että se on siksi jäänyt kuulematta. Jotenkin minulla on silti sellainen tunne, että suomalaiset mielelläänkin unohtavat mainita entiset avunantajansa.

    1. Minäkin luin siitä nyt ensi kertaa. Tuo kirja – ja väitös – julkaistiin viime syksynä, ja vaikka siitä on jonkin verran ollut juttua, niin ohi se on minultakin mennyt.

      Ehkä Suomessa edelleen halutaan pitää kiinni siitä myytistä, että yksikseen me kaikki tehtiin… Kuvastaa aika paljon suomalaista mentaliteettiä. Vähän toisenlaisen kuvan saa, kun mainitaan, että Suomen armeija oli romahtamaisillaan ja neuvostomiehitys ei ollut kaukana. Jokohan 75 vuotta myöhemmin suomalaiset rohkaistuisivat ja kiittäisivät Ranskaa avusta? Saimmehan me kuitenkin säilyttää itsenäisyytemme.

      1. Lisään vielä, että asiasta ei siis varsinaisesti uutisoitu tänään Suomessa. Hesarissa oli vain kuva sanomalehdestä 75 vuotta sitten, ja sieltä huomasin pienen artikkelin, jossa ranskalaisten apu mainittiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s