Urheiluhallin synkkä menneisyys

jp0115japy

Pariisi, 11. kaupunginosa

Viime päivinä ollaan muisteltu Auschwitzin vapautusta. Ranskassa se on iso juttu, onhan se suuri häpeä, että myös Ranskasta luovutettiin juutalaisia saksalaisten keskitysleirille.

Päivän kuva (arkistoista kaivettuna) liittyy tähän. Kyseessä on Pariisin 11. kaupunginosassa rue Japyn varrella oleva urheiluhalli, joka rakennettiin vuonna 1870 alunperin kauppahalliksi. Muistolaatta ja kukat sen alla muistuttavat rakennuksen surullisesta historiasta.

Toisen maailmansodan aikana Gymnase Japyyn  keskitettiin vuosien 1941 ja -42 suurissa ratsioissa pidätettyjä tuhansia juutalaisia. Myöhemmin heidät kuljetettiin pääosin Auschwitzin keskitysleirille.

Suurratsioista kertova elokuva, La Rafle (2010, traileri) kertoo myös Japyn urheiluhallin tapahtumista. Ranskasta Auschwitziin vietyjen ja sieltä selvinneiden kertomuksia löytyy mm. täältä ja täältä.

Lisätietoa löytyy Wikipedian lisäksi täältä.

Nykyään Gymnase Japy toimii jälleen urheiluhallina. Siellä on kuvattu myös Mathieu Kassovitzin koripalloaiheinen lyhytelokuva Fierrot le Pou. Nimi on väännös Pierrot le Fousta, ja sen voi katsoa täällä (n. 7 min).

Ranskaa päivästä päivään: urheiluhalli – un gymnase (lausutaan /ʒimnɑz/, kuuntele täällä)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s