Virallisesti itse tehty

ma091114faitmaisonKaikenlaisten ravintolaskandaalien myötä Ranskassa on havahduttu itse tehdyn ruoan tärkeyteen. Halvat turistipaikat saavat edelleen myydä lämmitettyjä valmisruokia ja pussista vispattuja kastikkeita, mutta kun asiakas näkee virallisen fait maison -merkin, tietää hän että kyseisessä ravintolassa kaikki on tehty ihan itse ja alusta alkaen.

Yllättävää kyllä, mutta kyseisiin merkkeihin ei ole tullut törmättyä kovinkaan usein. Eivätkö ravintolat sitten teekään ruokiaan itse? Kyllä, varmastikin. Mutta asia voidaan ilmaista muutenkin, kuten kirjoitettuna. Kysymyksiä on myös herättänyt, mihin raja vedetään. Ovatko esimerkiksi pakastut katkaravut, joista valmistetaan paikan päällä ruoka, itse tehty vai ei? Entä valmiista lehtitaikinasta tehty leivos? Tai valmiiksi kuorituista porkkanoista tehty raaste? Siinäpä pulma ratkaistavaksi.

Mitäkö merkki sitten kuvaa? Taloa, kyllä. Ja kattilaa. Katto kattilan päällä = talossa tehty!

Ranskaa päivästä päivään: itse/paikan päällä tehty – fait maison (lausutaan ”fe mežon” eli /fɛ.mɛ.zɔ̃/)

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s