Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ranskalaisittain

ma200914figeac

Figeac, Lot, Midi-Pyrénées

Tänä viikonloppuna vietetään Euroopan kulttuuriympäristön päiviä (hmm… miksei kulttuurihistorianpäiviä?), Journées du Patrimoine, joka on Ranskassa tavattoman suosittu tapahtuma. Silloin avautuvat ovet (usein opastettujen vierailujen muodossa) moneen sellaiseen kohteeseen, jotka tavallisesti ovat suljettu yleisöltä. Suosituimpiin paikkoihin saa jonottaa, kun taas toisiin  oikein kaivataan kävijöitä.

Oli miten oli, tapahtuma kannattaa noteerata ja lähteä katsomaan ainakin oman kylän tai kaupungin kiinnostavimpia kulttuurihistoriallisia paikkoja. Tältä sivulta tahi täältä voi tarkistaa oman departementtinsa tapahtumat.

Yllä oleva kuva on Lotin departementista Figeacin pikkukaupungista. Kyseisessä rakennuksessa toimii tätä nykyä turisti-info, mistä kannattaa vierailu aloittaa. Jo itse rakennus on kiehtova, minkä lisäksi sieltä saa kaupungin kartan ja muut tarvittavat tiedot.

Figeac on yksi Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin Ranskan puoleisia kohteita, minkä lisäksi sieltä löytyy hieroglyfeihin ja paperiin erikoistunut musée Champollion. Tämä siitä syystä, että hieroglyfien mysteerin ratkaissut egyptologi Jean-François Champollion (1790–1832) on syntyisin Figeacista. Kaupunki on päässyt myös elokuvahistoriaan, kun Louis Malle kuvasi siellä toiseen maailmansotaan sijoittuvan elokuvansa Lacombe Lucien (1974).

Ja jos Figeaciin asti päätyy, niin muistutettakoon, että paikallinen hanhenmaksa eli foie-gras on erinomaista…

Ranskaa päivästä päivään: ihmiskunnan tuleville sukupolville jättämä perintö – le patrimoine (lausutaan ”patrimuan” eli  /patʀimwan/)

Mainokset

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s