Haluatko taivaasi takaisin?

ma140914vanojaLauantaiaamu, pian kahdeksan jälkeen. Katson ikkunasta ja lasken viisi leveää kemikaalivanaa, joista neljä on kulkee taloni yli ja yksi menee niiden yli ristiin. Puolen tunnin päästä vanoja on tullut kaksi tai kolme lisää, joista yksi näkyy yllä olevassa kuvassa, muut ovat jo alkaneet levitä. Tunnin päästä taivasta peittää lähes tasainen, hopean maitomainen verho. Sinne meni, kaunis aurinkoinen päivä. Geigermittari näyttää pahimmillaan 0,29 mikrosievertiä. Ruiskutuslennot jatkuvat koko päivän.

Tämä on nykyään tavallinen näky Ranskan taivaalla. Joskus voi olla muutaman päivän taukoja, mutta sitten ne tulevat taas. Eikä pelkästään Ranskassa, vaan lähes kaikissa Euroopan maissa. Amerikoissa, Aasiassa. Kaikissa Nato-maissa ja Naton kumppanimaissa.

Nämä vanat eivät ole tavallisia tiivistymävanoja. Ne sisältävät mm. bariumia, alumiinia ja radioaktiivisia aineita. Hälyttävästi kohonneita arvoja mitataan sadevedestä, maasta, jopa lasten hiuksista. Meidän silmiemme edessä on tapahtumassa ennen näkemätön ekokatastrofi, joka tuhoaa luonnon ja levittää sairauksia ja vähitellen kuolemaa. Silti hallitukset, armeija ja valtamedia ovat hiljaa. Miksi? Koska he ovat antaneet siihen luvan. Koska he ovat sanoneet amerikkalaisille yes, sir, meidän ilmatilamme on teidän ilmatilanne, tehkää mitä haluatte.

Syyskuun 20. päivänä 2014 kemikaalivanoja ja ilmastonmuokkausta vastaan marssitaan eri puolilla maailmaa. Ranskassa mielenosoituksia järjestetään Pariisissa, Lyonissa, Marseillessa, Perpignanissa ja Bretagnen Redonissa. Muualla esimerkiksi Tukholmassa, Berliinissä, Nürnbergissä, Belgian Brysselissä (ja he väittävät etteivät tiedä mitään…), Barcelonassa, Portugalissa useammassakin kaupungissa. Lontoossa ihmiset ovat marssimassa Hyde Parkin Speaker’s Cornerilta Downing Streetille pääministerin asunnolle. Australiassa mielenosoitukset ovat Perthissä ja New South Walesissa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa lukuisissa kaupungeissa. Suomessa? Ei ainakaan vielä. Järjestäisitkö Sinä?

Lisätietoa maailmanlaajuisesta mielenosoituksesta kemikaalivanoja vastaan löytyy täältä ja interaktiivinen kartta täältä.

Ranskan taivaasta lisää kuvia taivas– ja ekokatastrofi-tägien alla. Lisätietoa kemikaalivanoista löytyy runsaasti netistä, esimerkiksi tässä dokumenttielokuvassa (suomenkieliset tekstitykset, kesto 1 t 37 min).

On aika avata silmät. Muutos lähtee vain meistä.

 Ranskaa päivästä päivään löytyy runsaasti yllä olevasta videosta.

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s