Pariisin vapautus ja moskeijan tarina

ma200814grandemosqueeHyppy pääkaupunkiin. Eilen muisteltiin Pariisin vapautusta 70 vuotta sitten, ja pääministeri Manuel Valls kiitteli puheessaan Pariisin poliisia, joka oli osoittanut vastarintaa lakkoillessaan natsimiehittäjiä vastaan hetkeä ennen pääkaupungin vapauttamista.

Myös Pariisia pommitettiin toisen maailmansodan lopulla. Lähiöitä ennen kaikkea, mutta myös keskustaa. Viidenteen kaupunginosaan, josta tämä kuva on, pudotettiin palopommeja. Marseillen, Saint-Malon ja Toulonin talojen kaltaisia rakennuksia löytyy toki Pariisistakin, omista arkistoistani löytyi vain tämä, missä Pariisin moskeijan takana nousee melko tylsän näköinen rakennus. Onko se pommitusten jälkeen siihen rakennettu vai muuten vaan, en tiedä.

Uutiskuvaa Pariisin pommituksista löytyy täältä (v. 1943) ja tapahtumista ennen Pariisin vapauttamista täältä (v.1944)

Mutta Pariisin moskeijaan ja toiseen maailmansotaan liittyy tarinoita, joiden soisi nousevan nykyisessä ilmapiirissä uudelleen esiin. Moskeija nimittäin toimi vastarintaliikeen yhtenä pääpaikkana, ja sen suojissa piileskeli britannialaisia laskuvarjohyppääjiä sekä juutalaisia. Pariisin muslimit antoivat juutalaisille väärennetyt paperit, joiden verukkeella nämä menivät arabeista ja säästyivät keskitysleireiltä. Samaiset muslimit auttoivat juutalaisia pakenemaan Ranskasta Algeriaan.

Nykyään Pariisin moskeija tunnetaan myös hammamista sekä arabialaisesta kahvilastaan. Historiallisten monumenttien listaan moskeija kirjattiin vuonna 1983. Ja tästä kun jatkaa matkaa, tullaan Jardin des Plantes -puistoon, jota myöskin pommitettiin toisen maailmansodan lopulla.

Ranskaa päivästä päivään: moskeija – une mosquée (lausutaan ”moske” eli [mɔske])

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s