Sodan jälkeistä Toulonia

ma190814toulonPalataan Välimeren rannalle. Myös Toulonin kaupunkia pommitettiin rajusti toisen maailmansodan lopulla, ja saapuminen kaupunkiin autolla voi olla aikamoinen yllätys. Leveitä katuja reunustavat korkeat 50-, 60- ja 70-luvulta peräisin olevat rakennukset, toinen toistaan futuristisemmat. Ensivaikutelma ei suoraan sanoen juurikaan houkuta jäämään pitemmäksi aikaa.

Mutta luovuttaa ei kannata, sillä tunnelma Tuolonissa on paitsi rento, myös hyvin kansainvälinen. Ja näiden talorumilusten keskeltä löytyy yllättävän viehättävä vanhakaupunki, jota pommit tuhosivat verrattain vähän.

Toulonia koeteltiin toisen maailmansodan aikana useasti. Kesäkuun 13. päivä 1940 italialaiset pommittivat Toulonin satamaa, mutta tuhot olivat vähäiset. Marraskuussa 1942 ranskalaiset upottivat oman laivastonsa, jotta se ei päätyisi saksalaisille. Samalla tosin Vichyn Ranskan puolustus tuhoutui täysin. Marraskuusta 1943 aina heinäkuuhun 1944 amerikkalaiset pommittivat toistuvasti Toulonin satamaa, josta ei tosiaan ole enää jäljellä mitään alkuperäistä (Inan uutiskuvaa täällä). Myös kaupungin raitioliikenne kärsi niin pahasti, ettei sitä otettu koskaan uudestaan käyttöön.

Toulon vapautettiin lopulta elokuun 28. päivä 1944. Operaatioon osallistuivat Ranskan vapautusarmeijan lisäksi Ranskan siirtomaiden armeijoita, kuten marokkolaisia, tunisialaisia, algerialaisia ja senegalilaisia.

Lisää Provencen ja muun Ranskan vapautumisen 70-vuotismerkkivuodesta (myös englanniksi) aiheelle omistetuilta sivuilta.

Ranskaa päivästä päivään: vapautus – libération (lausutaan ”liberasion” eli [libeʀasjɔ̃] )

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s