Sodan jälkeistä Marseillea

ma170814vieuxport

Kun Normandian maihinnousu sai niin häkellyttävän paljon huomiota alkukesästä, niin käännetäänpä katse nyt Provenceen ja sen vapauttamiseen elokuussa 1944.

Marseillen ja Toulousen vapauttamiseksi käytiin ankaria taisteluita elokuun 15. ja 25. päivän välillä. Toulon, joka on perinteisesti ollut Ranskan merivoimien tärkeä tukikohta, tuhoutui lähes kokonaan (joskin superkaunis vanhakaupunki on onneksi säästynyt), ja Marseillekin kärsi paljon. Saksalaiset muun muassa tuhosivat vanhan sataman kaapelisillan, josta nykyään muistuttaa iltaisin valosilta.

Toinen muistuma sodan arvista on vanhaa satamaa reunusta modernien talojen rivistö, jonka alakerroksista löytyy pääosin kahviloita, baareja ja ravintoloita. Talot rakennettiin natsien räjäyttämien talojen paikalle vuosien 1951 ja 1954 välillä, arkkitehtina toimi Fernand Pouillon. Vuonna 1993 ne kirjattiin Ranskan historiallisten monumenttien listalle.

Lisätietoa Pouillonin taloista ja Marseillen uudelleenrakentamisesta löytyy täältä ja vanhaa uutiskuvaa täältä.

Ja kuin ihmeen kaupalla, talorivistöjen väliin jää yksi kaunis vanha rakennus. Se toimii nykyään Marseillen kaupungintalona, ja sen takaa löytyy yksi Marseillen upeimmista rakennuksista, 1600-luvulla toimineen kauppiaan kotitalo, La Maison Diamantée.

Ranskaa päivästä päivään: historiallinen monumentti – monument historique (lausutaan ”monyman istorik”), lisätietoa täältä.

Mainokset

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s