Provencen vapautus

ma160814marseilleEilen juhlistettiin Neitsyt Marian taivaaseen nousemista (Assomption) vapaapäivän muodossa sekä Provencen vapautusta natsi-vallasta 70 vuotta sitten.

Tokikaan Marseillea ei vapautettu tuosta noin vaan, mistä kertovat mm. ampumisjäljet Notre Dame de la Garde -basilikan seinässä.

Tapahtumia muisteltiin virallisessa muistojuhlassa, johon osallistui presidentin lisäksi naapurista kasinovaltion prinssi sekä entisten kolonioiden nykyisiä päämiehiä. Sekä niitä, jotka muistavat, millaista oli silloin, kun Toulonia ja Marseillea pommitettiin kovalla kädellä, ja kuinka valtaajat lopulta häädettiin takaisin pohjoiseen.

Lisäys seuraavana päivänä: Lue lisää operaatio Dragoonista suomeksi Wikipediassa.

Ranskaa päivästä päivään: taistelu – une bataille (lausutaan ”bataij”)

Mainokset

2 comments

  1. Kiitos vihjeestä. Etsinkin tuosta lisää tietoa. Tämä operaatio Dragoon onkin jäänyt muualla huomiotta. Kiitos Wikipedian nykyään löytää tietoa helposti, jos saa vihjeitä, mitä kannattaa etsiä. Koska me suomalaiset olimme häviäjien puolella, ei kai ole ollut syytä suuremmin liittoutuneitten voitonjuhlia huomioida.

    1. Juu, tämä operaatio on jäänyt Normandian tapahtumien varjoon, samoin sen muistojuhla. Eri maiden uutisointi ja historiankirjoituskin poikkeaa toisistaan yllättävän paljon. Laitankin vinkin tuosta Wikipediasta postauksen loppuun, kiitos vinkistä!

      Ranskassa kierrellessä törmää historiallisiin tapahtumiin joka paikassa, minua nämä erilaiset infolaatat kiinnostavat suuresti, ne ikään kuin asettavat tapahtumat ja palaset paikoilleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s