Nantesin ediktin luonnostelupaikka

ma120614jacobinsJälleen pala historiaa: tämän Angersin kaupungin keskustassa sijaitsevan talon paikalla oli ennen muinoin jakobiiniluostari, jossa valmisteltiin protestanteille uskonvapauden ja yhteiskunnallisen aseman takaavaa Nantesin ediktiä. Henri IV, alunperin hugenotti itsekin, allekirjoitti asetuksen naapurikaupunki Nantesissa huhtikuussa 1598. Suomenkielinen Wikipedia sanoo, vastoin yllä olevan plakaatin tietoa, että se allekirjoitettiinkin Pariisissa, mutta tarkempi googlailu osoittaa, että ediktiä muokkailtiin ja että se rekisteröitiin seuraavana vuonna Pariisissa.

Paikasta viis, Nantesin edikti lopetti joka tapauksessa uskonsodat Ranskassa. Kardinaali Richelieu tosin meni myöhemmin muokkailemaan ediktiä ja Ludgiv XIV kumosi sen lopulta kokonaan Fontainebleaun ediktillä 1685, mikä tarkoitti protestanttikirkkojen tuhoamista ja koulujen lopettamista. 200 000–500 000 protestanttia lähti maanpakoon.

Ranskaa päivästä päivään: ediktiédit (lausutaan ”edi” eli [edi])

Mainokset

4 comments

  1. Noin 40 000 hugenottia sai uuden asuinsijan nykyisen Saksan alueelta, varsinkin Heidelbergin ja Frankfurt am Mainin ympäristöstä sekä Brandenburgista, mihin Berliini mukaan lukien sijoittui noin puolet eli 20 000 henkeä. Varsinkin Berliinissä hugenottien vaikutus monella alalla oli jo aikanaan merkittävä, ja siitä löytyy vieläkin eläviä perinteitä kuten ranskalainen tuomiokirkko, ranskalainen koulu/ gymnaasi tai de Maizièren suku, jonka jäsenet ovat ansioituneet lakimiehinä ja poliittisilla urilla. Thomas de Maizière on tällä hetkellä liittovaltion sisäministeri.
    http://de.wikipedia.org/wiki/Hugenotten_in_Berlin (Linkin takaa löytyy myös ranskankielinen versio.)

    1. Tuohan oli mielenkiintoista! Mietinkin, minne hugenotit ovat suunnanneet, ja lähimaihinpa tietenkin. Jännä katsoa naapurimaiden suhteita myös tästä vinkkelistä.

  2. Heippa taas! mä tunnen / tiedän tosiaan henkilön, joka polveutuu Nimesin hugenoteista, hänen sukunsa on ajautunut Saksan kautta Suomeen ! mielenkiintoisia nämä sukuhistoriat.

    1. Heippa, puolukka! Maailma on tosiaan pieni ja ihmisten henkilökohtaiset sukutarinat uskomattomampia kuin aina arvaisikaan. Ja aina ne heijastelevat historian tapahtumia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s