Helluntaimaanantai: solidaarisuuden päivä

ma091014katedraaliJälleen vapaapäivä. On helluntaimaanantai eli Lundi de Pentecôte, joka ennen muinoin eli ennen cocacolajoulua oli hyvinkin tärkeä juhla. Monelle se kai on sitä yhä, mutta suurimmalle osalle maanantaivapaa tarkoittaa pitkää viikonloppua.

Tai siis melkein. Tarina nimittäin jatkuu. Helluntaimaanantai oli Ranskassa pyhäpäivä aina vuoteen 2005, jolloin pari vuotta aiemmin maata järkyttäneiden ja 15 000 ihmisen hengen vaatineiden ankarien helteiden päätteeksi siitä tehtiin solidaarisuuden päivä (la journée de solidarité). Tämä taas tarkoittaa sitä, että palkat tuolta päivältä lahjoitetaan vanhusten ja invalidien olojen parantamiseksi – heitä kun nuo hellekuolemat ennen kaikkea koski.

Moni ei kuitenkaan pitänyt palkatta työskentelemisestä, joten (mielenosoitusten jälkeen) helluntaimaanantai palautettiin pyhäpäiväksi vuonna 2008. Nyt solidaarisuus on vapaaehtoista: helluntaimaanantain voi pitää vapaana tai vaihtoehtoisesti voi työskennellä, jolloin palkat lahjoitetaan solidaariseen tarkoitukseen.

Mutta miksikö helluntaita sitten vietetään? On kulunut seitsemän viikkoa pääsiäisestä, mikä tarkoittaa myös Pyhän Hengen vuodattamista ja kristillisen kirkon perustamista. Siksipä pitkästä aikaa kuva kirkosta: Ollaan Keski-Ranskassa Clermont-Ferrandin kaupungissa, jonka näyttävä katedraali on rakennettu paikallisesta laavakivestä ja on siksi mustanpuhuva.

Ranskaa päivästä päivään: helluntai – Pentecôte (lausutaan ”pantkot” eli [pɑ̃tkot])

Editoitu heti ensijulkaisun jälkeen ja lisätty solidaarisuudenpäivän osio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s