Itävaltalais-ranskalainen rakkaustarina

ma040614sanarySotiin liittyy myös runsaasti rakkaustarinoita, myös niitä, jotka ylittävät vihollislinjojen rajat. Yksi niistä on ranskalaisen Camille Bertronin ja Itävallan juutalaisen taidemaalarin ja valokuvaajan Walter Bondyn tarina, josta kertoo tämä vaaleanpunaisen talon seinään kiinnitetty muistolaatta.

Paikka on Sanary-sur-Mer Provencessa, pieni ja sievä merenrantakylä, jossa itävaltalaiset ja saksalaiset intellektuellit odottivat toisen maailmansodan aikaan Marseillesta Amerikkoihin lähtevää laivaa. Sanaryssa voikin kulkea maanpaossa olleiden saksalaisten ja itävaltalaisten polkua pitkin, jonka varrelle on kiinnitetty erilaisista elämänkohtaloista kertovia muistotauluja. Tekstit ovat – kuten kuvasta näkyy – ranskaksi, englanniksi ja saksaksi.

Mutta se rakkaustarina. Prahassa vuonna 1880 juutalaisperheeseen syntynyt Walter Bondy vietti lapsuutensa Wienissä, ja suoritettuaan taideopinnot Berliinissä ja nähtyään natsipuolueen nousevan valtaan, hän muutti Pariisiin. Sanaryyn hän asettui vuonna 1932 ja nai 30 vuotta itseään nuoremman nîmesiläiskaunottaren Toulonissa vuonna 1937. Pariskunta pisti pystyyn valokuvaamon ja tuli tunnetuksi etenkin maanpaossa olevien muotokuvista.

Bondy pelastui keskitysleirikohtalolta vuonna 1940, mutta kuoli diabetekseen myöhemmin samana vuonna. Rouva Bondy jatkoi valokuvaajana ja taidemaalarina ensin Toulonissa ja sitten Porquerolles’n idyllisellä saarella. Camille Bondy kuoli vuonna 2009.

Jos jotakuta kiinnostaa saksaisten ja itävaltalaisten intellektuellien maanpakotarinat, löytyy lisäluettavaa teoksesta In Transit, jonka voi lukea (osittain) netissä täältä. Sanaryn saksalaisista ja itävaltalaisista maanpaossa olevista saksalais- ja itävaltalaiskirjailijoista ja taiteilijoista voi puolestaan lukea lisää Sanaryn turisti-infon sivuilta löytyvästä, runsaasti kuvitetusta esitteestä (pdf, myös englanniksi).

Ranskaa päivästä päivään: maanpaossa oleva – exilé  (lausutaan ”egsilee” eli [εgzile])

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s