Kohti napalmilla tuhottua ranskalaiskaupunkia

ma020614tienviittaTästä käännytään St Sulpice de Royaniin, kun taas tietä eteenpäin ajaessa tullaan varsinaiseen Royanin kaupunkiin (lausutaan ”ruajan”). Miten tämä liittyy toiseen maailmansotaan? Siten, että amerikkalaiset tuhosivat Royanin hurmaavan rantalomakohteen maan tasalle kahdessa ilmapommituksessa, joista jälkimmäisessä he myös kokeilivat ensimmäistä kertaa napalmin käyttöä. Pommituksissa kuoli 23 saksalaissotilasta ja 2700 royanilaista siviiliä.

Täältä löytyy aikalaiskuvaa Royanista pian pommitusten jälkeen. Ja jos historia kiinnostaa enemmänkin, täältä löytyy ranskalaisia alueita ja perintöä esittelevän Des Racines & Des Ailes -dokkarisarjan Royania käsittelevä jakso.

Nykyään Royan tunnetaan lähinnä 50-luvun rakennuksistaan, vaikka jokunen vanha Belle Époquen aikainen huvilakin on säästynyt.

Entä mikä on liikennemerkeistä alimmaisin? Aire de covoiturage tarkoittaa kimppakyytiparkkipaikkaa, ja kimppakyyteilyyn Ranskassa kannustetaankin. Jos kiinnostuit ja etsit edullista matkustustapaa, klikkaa tänne.

Ranskaa päivästä päivään: pommitus – un bombardement (lausutaan ”bombardöman” eli [bɔ̃bardəmɑ̃])

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s