Rauhan päivä

ma080514paxToukokuun 8. päivä on Ranskassa yleinen vapaapäivä, sillä juuri sinä päivänä vuonna 1945 natsi-Saksan kenraalieversti Jodl allekirjoitti antautumissopimuksen Reimsissä*. Voitonpäivän juhlintaan kuuluu sotilasparaateja, seppeleitten laskemista ja sen semmoista. Viime vuoden muistotilaisuudessa Pariisissa nähtiin kaksi presidenttiä, tänä vuonna vain yksi. Päivän teemaan kuuluu ystävyys Saksan ja Puolan kanssa.

Toinen maailmansota on ollut Ranskalle yhtä traumaattinen kuin ensimmäinen maailmansotakin. Ensimmäisen piti jäädä viimeiseksi, mutta lisää oli tiedossa varsin lyhyen ajan jälkeen. Ja paitsi että Ranska joutui miehitetyksi, tuhosivat saksalaisten lisäksi liittoutuneet Ranskan kauniita kyliä ja kaupunkeja ennen näkemättömällä tavalla, mitä moni riviranskalainen ei taida vieläkään antaa anteeksi.

Jokaisessa pikkukylässäkin on ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneitten muistomerkki, kun taas toisessa maailmansodassa kaatuneet ovat näkymättömämpiä (itse tapahtumista sitä vastoin on paljonkin muistomerkkejä ja -laattoja). Samoin varsinaiset rauhanmuistomerkit ovat harvassa. Tämä kuvassa oleva kaunis latinankielinen mosaiikki löytyy yllättäen saksalaisten sotilaitten hautausmaalta Normandiasta. Muut vierasmaalaiset sotilashautausmaat uhoavat yhä urhoollisuuttaan, vain häviäjä näyttää toivovan rauhaa.

Ranskaa päivästä päivään: rauha – le paix (lausutaan ”pe” eli [])

*Näin sanotaan yleensä. Mutta itse asiassa sota päättyi jo edellisenä päivänä, kun sodan osapuolet allekirjoittivat sopimuksen taisteluiden päättymisestä aamuyöllä klo 02.41. Seuraavana päivänä papereita allekirjoitettiin Berliinissä klo 23, mikä puolestaan tarkoitti, että Moskovassa päivä oli jo vaihtunut seuraavaan. Siksi Venäjällä Voitonpäivää juhlitaan vasta 9.5. Näin meille kertoo ranskalainen radiokanava RFI.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s