Ensi vuonna polttopuut kallistuvat ja poliisikin teitittelee

ma291213polttopuut

Käyttäkää tilaisuus hyödyksi! Tammikuun 1. päivä 2014 polttopuiden ALV nousee 7%:sta 10%:iin.

Kun vuosi parin päivän päästä vaihtuu, joutuu näistäkin polttopuista maksamaan enemmän. Nyt onkin siis oiva tilaisuus ostaa puita varastoon…

Hollanden tällä hetkellä perin epäsuosittu hallitus on päättänyt nostaa erinäisten tuotteiden arvonlisäveroa (La taxe sur la valeur ajoutée, TVA) tammikuun 1. päivänä 2014. Perusprosentti nousee 19,6:sta 20:een, ja esimerkiksi ravintolaruokailun, ratsastustuntien, matkalippujen sekä korjaus- ja huoltotöiden alv 7%:sta 10%:iin.

Mutta aivan kaikki ei onneksi kallistu, vaan esimerkiksi ruoan, alkoholittomien juomien, kaasun, sähkön ja uusiutuvien energioiden sekä kirjojen, elokuvien ja live-esitysten kohdalla alvi laskeekin 5%:iin (joskin samalla sähkön hinta nousee 3,6% ja sähkön 0,38%…).

Erityinen 2,1%:n alv koskee puolestaan reseptilääkkeitä ja televisiolupia. Entä mikä on alvitonta? Sellaisiakin kun luojan kiitos vielä on… Siispä: Kalastus merellä, opetus, lääketieteellinen hoito ja ensihoito, vienti ETA-alueella sekä asunnon vuokraaminen (tyhjänä tai kalustettuna). Jos vuokra-asuntoon kuuluu esimerkiksi aamiainen, päivittäinen siivous ja respatoiminta, niin alvi täytyy maksaa.

Hyviä uutisia on puolestaan luvassa pienipalkkaisille, sillä ensi vuoden alusta alin tuntipalkka nousee… kymmenellä sentillä! Entisen 9,43 euron tuntipalkan sijaan ensi vuonna saakin siis 9,53 euroa.

Muita muutoksia: lotto siirtyy France TV2:lta TF1:lle, alle 14-vuotiaat pääsevät neljällä eurolla elokuviin, postimerkit kallistuvat ja poliisien ja santarmien on käytettävä sinuttelun sijaan kohteliasta teitittelymuotoa – myös niskoittelevien ja rääväsuisten pikkunilkkien kanssa kommunikoidessaan.

Lue lisää aiheesta esimerkiksi täältä (englanniksi) ja täältä (ranskaksi).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s