Kanaalinrakentaja Pierre-Paul Riquet

ma280813riquetKuvassa oleva herra on Bonreposin paroni Pierre-Paul Riquet (1604 tai 1609 – 1680), joka  tunnetaan Atlantin ja Välimeren yhdistävän Canal du Midin isänä. Riquet syntyi Béziersissä Languedocissa, meni naimisiin 19-vuotiaana ja rikastui kuninkaan veronkerääjänä, minkä jälkeen hän sai luvan kerätä omiakin verojaan – ja siten rikastua lisää.

Riquet kuitenkin käytti omaisuutensa (viimeistä penniä myöten) varsin yleishyödylliseen hankkeeseen rakentamalla kaksi merta yhdistävän kanaalin (Canal des Deux Mers eli Canal du Midi, ”Etelän kanaali”). Sen toinen pää on Marseillanin pikkukaupungissa Thaun laguunilla ja toinen Toulousessa, jossa se yhdistyy Canal de  Garonneen ja edelleen Atlantin valtamereen laskevaan Garonnejokeen.

Nykyään lähinnä turistikäytössä oleva Canal du Midi tunnetaan myös kauneudestaan: sitä reunustavat plataanipuut, ja kanaalin varrelle mahtuu useita kauniita sulkuja, tunneleita ja siltoja. Unescon maailmanperintölistalle Canal du Midi kirjattiin 1996.

Canal du Midi on ollut uutisissa pitkin kesää surullisten uutisten vuoksi: Sen kauniit plataanit ovat sairaita, ja yksi toisensa jälkeen ne kaadetaan. Toki uudet istutetaan sairaiden tilalle, mutta kestää aika kauan, ennen kuin kanaali on taas entisensä.

Riquet on joka tapauksessa Béziersin sankari, jonka patsas keikistelee kaupungin keskustassa. Toinen samanmoinen löytyy Toulousesta, mistä löytyy myös hänen vanha kotitalonsa (1, place Roger Salengro). Pariisissa puolestaan Riquet’a on kunnioitettu nimeämällä metroasema hänen mukaansa (Riquet, 7-linja 9. kaupunginosassa).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s